Ouderen met dementie en mantelzorger

“Elke nacht werd ik wakker van mijn partner. Ik voelde me erg moe, overbelast zelfs en was echt de controle kwijt.”


“Nadat mijn partner ziek is geworden heb ik het zo druk gekregen met de zorg voor hem. Ik kom niet meer aan mijn eigen activiteiten toe.”


“Mijn broers en ik maken ons veel zorgen over onze vader. Kan hij nog wel zelfstandig thuis wonen? En welke zorg of begeleiding heeft hij nodig? En hoe kunnen we deze zorg of begeleiding aanvragen?”


“Ik maak me zorgen om mijn moeder. Ze weegt nog maar 50 kilo en valt steeds meer af. Ik heb het gevoel dat ze gewoon vergeet te eten en te drinken. Hoe los ik dit op? “Wilt u ook met behulp van een ergotherapeut uw rol als mantelzorger effectiever leren inzetten ?


Ergotherapie zorgt voor:

- voorkomen van overbelasting;

- het bedenken van passende oplossingen;

- toename van gevoel van competentie en bekwaamheid;

- toename gevoel van controle over de situatie;

- u ervaart een grotere kwaliteit van levenIk ben aangesloten - en geschoold bij EDOMAH (Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en hun Mantelzorger Aan Huis). Dit programma gaat uit van de motivatie van de persoon en haar/zijn mantelzorger, om doelen te stellen die voor henzelf belangrijk zijn.

In deze film kunt u een voorbeeld zien van een manier van (opnieuw) leren een zinvolle activiteit uit te voeren voor iemand met dementie.

Klik hier voor de film.

Er zijn meerdere manieren van leren en het is belangrijk aan te sluiten bij de persoon in kwestie en haar/zijn eigen strategieën te versterken.


Voor meer informatie over de vergoeding van de behandeling, klik hier